Bestia Turba Ferina (BTF)

 

​Ondervereniging voor non-productiedieren

+/- 170 Leden

​Bestia Turba Ferina, BTF, is een ondervereniging van studievereniging “De Veetelers”. We organiseren excursies, thema-avonden en activiteiten, allemaal gefocust op niet-productiedieren. Dit is een brede range van dieren, zoals gezelschapsdieren (honden, katten, konijnen, vogels, enzovoort), maar ook dierentuindieren en alle andere dieren die niet voor de productie gehouden worden. Dit jaar is ons logo veranderd!

Activiteiten
Wil je meer weten over wat wij doen? Lees dan het jaarverslag hieronder en bekijk de foto's van de excursies!

Samen met de WUR organiseren wij elk jaar een anatomieavond. We hebben al gekeken naar:

  • “De kat als carnivoor”
  • “Het konijn als herbivoor”
  • "De zwaan”
  • “De schildpad als reptiel”
  • “De Amerikaanse brulkikker” 
  • “Het lam” 
  • "Het Paardenhoofd'' 

Meestal is er een aantal weken na de anatomieavond een schedelplakavond, hierbij kun je de schedel in elkaar zetten.

Een Binex (binnenlandse excursie) of een Buitex (buitenlandse excursie) wordt in de vierde of vijfde periode van het collegejaar georganiseerd. De eerste Binex werd samen met de PFC georganiseerd en april 2012 was de Buitex (buitenlandse excursie) samen met de SGSC. In februari 2013 was er een Binex naar Groningen. In 2014 was de eerste Buitex alleen georganiseerd door BTF, naar Duitsland. Vervolgens zijn we in 2015 op Binex geweest naar het zuidelijke Limburg. In 2016 vond de Buitex plaats in België en Duitsland. Het jaar 2017 stond in het teken van ons lustrum, het 10-jarig bestaan. Dit jaar gaat onze Binex naar Texel en belooft een erg leuk en druk programma te worden.

Collegejaar 2017-2018

Afgelopen jaar heeft BTF veel leuke en goedbezochte activiteiten georganiseerd.

We begonnen met de eerstejaarsexcursie. Op woensdag 20 september 2017 vertrokken we weer zoals elk jaar met de fiets naar Prins Petfoods. We kregen een presentatie en rondleiding door de fabriek met een uitgebreide uitleg over het produceren van de diervoeding.

Daarna vond de Algemene Ledenvergadering plaats op dinsdag 26 september 2017. Er was een grote opkomt, waar we heel tevreden mee waren. Het nieuwe logo is goedgekeurd en inmiddels is bijna alles vernieuwd met dit logo. Als spreker mochten we Frank Rietkerk verwelkomen. Hij vertelde over het Endangered European Species Programme van gorilla’s.

De volgende activiteit op de planning was een lezing over vogels. Henk van der Jeugd heeft ons verteld over migratie en onderzoeken daar aan, Koos Dansen richtte zich op het gedragselement van vogels en liet prachtige foto’s zien, en Henk van Paassen sloot de lezing af met het onderwerp weidevogelbescherming. De afsluitende borrel was ook zeker een succes waarbij er nog veel met de sprekers werd nagepraat.

Onze iconische anatomieavond vond plaats op 28 februari 2018 en was dit jaar in het teken van slangen. Sterrin Smalbrugge heeft hierbij een interessante presentatie gegeven en daarna was het tijd voor de dissectie. Er waren allerlei soorten en maten slangen en het ontleden zag er bij iedereen anders uit. Een zeer geslaagde avond.

Vervolgens stond er op dinsdag 6 maart 2018 een dagexcursie gepland. We reisden af naar Rotterdam om daar in het Natuurhistorisch museum ratten te prepareren en om natuurlijk even aandachtig alles te bekijken. Daarna volgde nog een bezoek aan een vogelopvang met leuke presentatie en een praatje over een egelopvang, waarbij ook een schattig egeltje meegenomen was.

Op woensdag 29 maart 2018 was het tijd voor een eerder verplaatste dagexcursie. We hebben onze sponsor KIVO Petfood bezocht en kregen allerlei stappen van de productie van diervoeding te zien. Daarna gingen we naar roofvogelpark Falconcrest, waar we rustig hebben rondgelopen en daarna vermaakt werden met een prachtige show. Tot slot mochten we zelf de roofvogels hanteren, waarbij hele fotoshoots zijn gehouden. De dag werd afgesloten bij dierentuin Zie-Zoo, waar we ook nog een rondleiding kregen.

Onze één na laatste activiteit was de binex naar Texel. Helemaal volgeboekt gingen we met 18 studenten op pad. We begonnen bij dierenpark Hoenderdaell waar we een rondleiding kregen en tijgers achter een jachtsimulator aan hebben zien rennen en met ringstaartmaki’s geknuffeld hebben. Met de boot gingen we vervolgens Texel op en hebben we wat vogels gespot. In de avond kregen we een lezing van zeebioloog Mardik Leopold over bruinvissen en we sloten de eerste dag af met een spelletje. 
Op dag twee zijn we na een ochtendwandeling de Waddenzee op gegaan en hebben zeehonden gespot. We hebben in de middag een natuurgebied gezocht en nog wat interessante vogels gespot. In de avond is de Lion King gekeken op een beamerscherm en is er nog wat nageborreld. 
De laatste dag hebben we Ecomare bezocht, waar we verschillende presentaties kregen en bruinvissen in levende lijven hebben kunnen zien. Daarna was het alweer tijd om terug naar Wageningen te gaan.

Het jaar sloten we af met een dierentuinexcursie naar ZOOM Erlebniswelt, een grote dierentuin in Duitsland. De dieren zaten in mooie verblijven en iedereen heeft zijn ogen uitgekeken. Op de terugreis ging het opeens erg hard hagelen, maar overdag was het gelukkig prachtweer.

Ben je geïnteresseerd of heb je vragen? Wil je van onze vereniging lid te worden of u nog een leuke suggestie voor de site of excursies? Aarzel dan niet en stuur ons dan een e-mail naar veetelers.btf@wur.nl!

Kijk voor foto's van onze activiteiten op: http://veetelers.nl/nl/photogalleries.

IMG 0092
Ceres van Dongen            Voorzitter
Jan Erik Doornweerd        Secretaris
Jimmy Bast                   Penningmeester                    
Merel Moleman            Hoofd promotie
Jori Noordenbos          Hoofd sponsoring