Bestia Turba Ferina (BTF)

 

​Ondervereniging voor non-productiedieren

+/- 170 Leden

​Bestia Turba Ferina, BTF, is een ondervereniging van studievereniging “De Veetelers”. We organiseren excursies, thema-avonden en activiteiten, allemaal gefocust op niet-productiedieren. Dit is een brede range van dieren, zoals gezelschapsdieren (honden, katten, konijnen, vogels, enzovoort), maar ook dierentuindieren en alle andere dieren die niet voor de productie gehouden worden. Dit jaar is ons logo veranderd!

Activiteiten
Wil je meer weten over wat wij doen? Lees dan het jaarverslag hieronder en bekijk de foto's van de excursies!

Samen met de WUR organiseren wij elk jaar een anatomieavond. We hebben al gekeken naar:

  • “De kat als carnivoor”
  • “Het konijn als herbivoor”
  • "De zwaan”
  • “De schildpad als reptiel”
  • “De Amerikaanse brulkikker” 
  • “Het lam” 
  • "Het Paardenhoofd'' 

Meestal is er een aantal weken na de anatomieavond een schedelplakavond, hierbij kun je de schedel in elkaar zetten.

Een Binex (binnenlandse excursie) of een Buitex (buitenlandse excursie) wordt in de vierde of vijfde periode van het collegejaar georganiseerd. De eerste Binex werd samen met de PFC georganiseerd en april 2012 was de Buitex (buitenlandse excursie) samen met de SGSC. In februari 2013 was er een Binex naar Groningen. In 2014 was de eerste Buitex alleen georganiseerd door BTF, naar Duitsland. Vervolgens zijn we in 2015 op Binex geweest naar het zuidelijke Limburg. In 2016 vond de Buitex plaats in België en Duitsland. Het jaar 2017 stond in het teken van ons lustrum, het 10-jarig bestaan. Dit jaar gaat onze Binex naar Texel en belooft een erg leuk en druk programma te worden.

Collegejaar 2016-2017
Het collegejaar werd afgetrapt met de Algemene Ledenvergadering op dinsdag 27 september 2016. Aan het eind van de avond mochten we Marlies de Bats verwelkomen. Zij is werkzaam bij Dutch Cell Dogs, hier worden asielhonden neergezet bij gedetineerden om niet alleen de honden te trainen maar ook om de ogen van de gedetineerden te openen voor een nieuw leven.

Op woensdag 12 oktober 2016 onze eerste excursiedag op de planning met wildlife. We begonnen in de ochtend met een bezoek aan Nationaal park de Veluwe. Onder begeleiding van een ervaren gids werd de zoektocht naar wildlife ingezet, en met succes! Zo hebben we wilde zwijnen en edelherten gespot. Na een heerlijke lunch en een kleine quiz vertrokken we richting Beesd voor een bezoek aan Uilenpark De Paay. Naast de vele uilen die we konden bewonderen waren er ook andere dieren in het park. Als afsluiting mochten we ook allemaal dieren voeren en in de verblijven van sommige komen.

Op donderdag 7 November 2016 had BTF een reptielen en amfibieën excursie dag gepland.Als eerst gingen we naar RAVON, dit is de onderzoeks- en kennisorganisatie voor amfibieën, reptielen en vissen. Al hun activiteiten staan in dienst van bescherming. Hier kregen we een presentatie hoe het op dit moment met de reptielen en amfibieën gaat in Nederland. Na de lunch vertrokken we naar Breda om reptielenhuis ‘’De Aarde’’ te bezoeken. Na een inleidend praatje kregen we uitleg over het hanteren en fixeren van reptielen. Hierbij mochten we dit ook oefenen op verscheidene dieren. Daarnaast werd ook nog een voederpresentatie gegeven wat erg leuk was. Als afsluiting begonnen de schildpadden uit enthousiasme gekke geluiden te maken ;).

Op woensdag 1 februari 2017 gingen we langs bij Prins Petfoods voor alleen de eerstejaars. Prins Petfoods is een diervoederfabriek die verschillende soorten (speciaal)voer voor honden en katten produceert. Dit voer is 100% natuurlijk en proefdiervrij. Eenmaal aangekomen bij de fabriek kregen we als eerst een presentatie. In deze presentatie werd ons verteld over de geschiedenis van diervoeding zelf, de geschiedenis van het bedrijf en de verschillende soorten voer die geproduceerd werden in dit bedrijf. Na deze interessante presentatie werden we opgesplitst in drie groepen, waarbij we een rondleiding kregen door de fabriek. Na deze interessante rondleiding was het alweer tijd om terug naar huis te gaan. Ondanks de tegenwind was het een geslaagde middag!

Maandag 20 februari 2017 begon ons tweede lustrum, want we bestaan alweer 10 jaar! Februari is de maand van Valentijn en daarom was ons lustrum ook in het thema liefde. Dinsdag was de aftrap met een lezing van Stichting Spots, een organisatie die zich inzet voor wilde katachtige. Simone Eckhardt vertelde dan ook vol passie over de stichting en hoe belangrijk het is dat we de wilde katten beschermen. Hierop volgde een lezing van de Nederlandse Vereniging van Dierentuinen (NVD). Hans Komen hield deze interessante lezing over de geschiedenis van dierentuinen en ook had hij nog wat leuke weetjes over liefde bij dieren. Al met al dus een geslaagde avond!

Twee dagen later, woensdag 22 februari 2017 vond de dagexcursie plaats. Die bestond uit drie delen: een bezoek aan stichting Taurus, naar een kamelenmelkerij en langs Piggi-Wellranch. De dag begon bij stichting Taurus, deze organisatie probeert terug te fokken naar het oerrund. Na een interessante presentatie mochten we het proces in het echt bekijken: een prachtig landschap met runderen die al zeker richting het oerrund gaan. Ondanks de wind was het een prachtig gezicht om al deze runderen in een gigantisch weiland te zien. Ernaast mochten we ook kijken in hun werkplaats waar ze deze runderen verwerken tot vleeswaren. In Berlicum bezochten we de kamelenmelkerij en – om in het thema te blijven – was er net een klein kalfje geboren. We mochten de iets oudere dieren een flesje melk geven en we hebben een leuke presentatie gehad over het bedrijf. Iedereen was natuurlijk fan van de schattige kamelen en er zijn heel veel foto’s gemaakt! De dag eindigde bij Piggi-Wellranch. Hier werden minipigs gefokt. Na een kleine algemene introductie heeft iedereen zich al smeltend vermaakt tussen de kleine biggetjes.

De laatste dag van het lustrum bestond uit het lustrumfeest op donderdag 23 februari 2017. Dit hebben we samen met SGSC georganiseerd en stond in het thema Legendary Love. Rainbow, onze verenigingskat, werd gepromoot door gratis regenboogshotjes (wodka met regenboogmatjes) uit te delen bij binnenkomst en heel café Luca was versierd met foto’s van deze mooie kater. Daarnaast hadden we natuurlijk slingers, ballonnen en hartjesbrillen om het feest compleet te maken. Een geslaagde afsluiting van ons lustrum!

Op woensdag 8 maart 2017 was het tijd voor de anatomieavond die we samen met BOA (van Biologica, de ondervereniging van Biologie) organiseerden. Dit jaar hadden we gekozen voor een paardenhoofd en dus had PFC ook geholpen! De inschrijflijst was na een dag al helemaal gevuld, het is namelijk bijzonder om een paardenhoofd te kunnen ontleden (zelfs faculteit diergeneeskunde heeft het niet in het programma). Jeff, Kas en Arie Terlouw hebben erg veel geholpen met het organiseren en begeleiden van de avond. Arie Terlouw was helaas deze avond zelf ziek, maar hij heeft er toch voor gezorgd dat het een fantastische avond is geweest. Aan het einde mocht iedereen zijn ontleedde paardenhoofd meenemen, wat er wel een beetje luguber uit zag, maar de meesten wilde het hoofd zeker mee hebben om thuis schoon te maken. Zeker geslaagd dus.

Dit jaar was er geen Binex door het drukke jaar met alle lustra. In plaats van een heel weekend hebben we een mooie dagexcursie gedaan naar Beaphar. Dit is een huisdiergeneesmiddelen producent. Ze staan vooral bekend om hun vlooienbanden, maar maken ook bijvoorbeeld shampoos en speciale voeding voor huisdieren. We kregen presentaties over het bedrijf en over geneesmiddelen die ze maakten en we hebben nog heel wat bijgeleerd over teken, want die blijken ze zelf te kweken. Voor de rondleiding was het tijd voor lunch: een luxe lunch. Heerlijk met soep en lekkere gevulde broodjes! Daarna een rondleiding door alle verschillende gebouwen. We mochten alle processen zien en kregen overal een uitgebreide uitleg. Er werd zelf nog stiekem een beetje gepromoot voor stagairs!

Op woensdag 17 mei 2016 was het al tijd voor de laatste excursie van het jaar: de dierentuinexcursie! Dit jaar gingen we naar Limburg: GaiaZoo. Er gingen/gaan mooie verhalen over deze dierentuin rond, dus die moesten we zelf natuurlijk wel een keer gezien hebben. Iedereen mocht zijn eigen gang gaan, dus de groep splitste in kleinere groepjes en verspreidden zich over het park om de kleine rode panda’s, wolven, wasberen, gorilla’s, wilde honden en nog véél meer dieren te zien. Tijdens de gezamenlijke lunch hielden we een quiz over de dieren in GaiaZoo, die Anne Hoogstra heeft gewonnen! De laatste dieren werden nog bekeken, waaronder een voedertijd van de wilde honden, wat een heel gaaf gezicht was! Daarna moesten we terug naar Wageningen. Iedereen was enthousiast over de dag, dus weer een geslaagd dierentuinuitje.

Op maandag 21 augustus 2017 verwelkomden we de eerstejaars tijdens de AID-studiemiddag. Vele neuzen werden in de verf gedoopt om vervolgens de meest kunstzinnige, creatieve of abstracte dieren te schilderen. Het was een artistieke en kleurrijke middag waarop we 25 nieuwe leden mochten verwelkomen.

Ben je geïnteresseerd of heb je vragen? Wil je van onze vereniging lid te worden of u nog een leuke suggestie voor de site of excursies? Aarzel dan niet en stuur ons dan een e-mail naar veetelers.btf@wur.nl!

Kijk voor foto's van onze activiteiten op: http://veetelers.nl/nl/photogalleries.

IMG 0092
Ceres van Dongen            Voorzitter
Jan Erik Doornweerd        Secretaris
Jimmy Bast                   Penningmeester                    
Merel Moleman            Hoofd promotie
Jori Noordenbos          Hoofd sponsoring